Countess Veronika holding a stick for the Canne Klub Kamnik

Kaj počnemo?

Canne de défense (samoobramba s palico)

Po prepovedi nošenja orožja znotraj mesta v 19. stoletju so Parižani hitro našli alternativno orožje: dvobojev in samoobrambe pri napadih na ulici so se lotili s sprehajalnimi palicami. Ta modni dodatek je s tem pridobil nove možnosti uporabe. Kar se je začelo kot enostavno mečevanje s palico, se je kmalu začelo razvijati v borilno tehniko, bolj prilagojeno spremenjenemu orožju. Mojstri borbe s palico so ustanavljali akademije in nudili lekcije prebivalcem velikih zahodnoevropskih mest, ki so bila na prelomu 20. stoletja polna pouličnih tolp in huliganov. Tekom let je vsak mojster razvil bolj ali manj svojevrsten stil uporabe palice v borbi. Različni principi borbe s palico so se preko neprekinjene uporabe in priročnikov ohranili do danes. Ponujajo osnovo za študijo pestrega nabora metod samoobrambe z uporabo palice ali podobnih predmetov.

Two business-men getting ready to fight each other with crooked sticks
A Canne Klub Kamnik member scoring a hit against his opponent while jumping to avoid an attack

Canne de combat (športna borba s palico)

Vadba veščin samoobrambe s palico se je izkazala za koristno pri usposabljanju in telesni pripravi policijskih in vojaških enot ter celo skavtov. Poleg praktične usposobljenosti borca v primeru napada je izstopala tudi njegova odlična fizična pripravljenost, kar je za mnoge uporabnike postal glavni razlog za reden trening. V 70-ih letih prejšnjega stoletja so bile samoobrambne tehnike prilagojene in sistematizirane za športno uporabo. Rezultat je canne de combat, dinamičen tekmovalni šport, ki privablja tiste, ki iščejo fizično zahtevno vadbo z estetsko noto ali pa priložnost za strateško naravnan trening. Canne de combat je šport z lahkim kontaktom, reguliran s pravili, ki zagotavljajo varnost borcev. Člani Canne kluba Kamnik z veseljem preizkušamo pridobljene veščine na mednarodnih tekmovanjih.

Double canne (dvoročna borba s palico)

Športna borba, kjer uporabljamo po eno palico v vsaki roki. Dodatna palica ponuja tehnično in taktično nadgradnjo standardni borbi. V tej zabavni in zahtevni tehniki se lahko pomerimo na prijateljskih tekmovanjih.

Two club members sparring with one stick in each hand, in advanced gear.
Two men sparring with bâton in a field

Bâton (dolga palica)

Borba z daljšo in težjo palico. To obojeročno orožje se redko uporablja v tekmovalnih okoliščinah. Pri tovrstni borbi je poudarek na izkazanem stilu in sodelovanju z nasprotnikom.

HEMA (Historical European Martial Arts)

Nekaj o HEMI

Two people fighting with sabers
Scroll to Top

Rezervirajte brezplačen trening!

Hvala za prijavo!

Takoj ko bo mogoče, vas bo kontaktiral eden naših učiteljev, da se o vsem dogovorimo. Do tedaj pa se lahko pripravljate na prvi trening ali pa še naprej brskate po spletu.